Studomat – upisi i često postavljana pitanja

Poštovani, pokušavam upisati godinu, ali mi nakon autorizacije dolazi poruka da nisam ovlaštena za korištenje studomata. Školarina je plaćena, učilište upisano. Nadam se brzom rjesenju jer ne bih htjela ostati bez izbornih predmeta. 

Poštovana, molimo Vas da na stranici https://aai.ffzg.hr/ provjerite svoju AAI korisničku oznaku i ispravnost lozinke. Ako se ne uspijete prijaviti na navedenu stranicu, molimo Vas javite se za novu lozinku Službi za informatiku na racuni@ffzg.hr. Ukoliko se uspijete prijaviti, a u Studomat i dalje ne uspijevate ući, molimo Vas da nam pošaljete svoju AAI korisničku oznaku i službenu e-mail adresu @m.ffzg.hr


Poštovani, javljam Vam se zbog plaćene školarine. Naime, platila sam je čitavu, iznos od 7200kn, a na mom Studomatu piše da je plaćena samo jedna rata, 3600kn. Molila bih Vas da se to ispravi kako ne bih morala plaćati dodatnih 3600kn, pošto sam već sve obaveze plaćanja odradila.

Poštovana, za sve informacije vezane uz izračun školarine javite se Studentskoj službi Fakulteta.


Poštovani, javljam Vam se jer imam poteškoća s prijavom na Studomat. Studentica sam Fakulteta političkih znanosti koja ovaj semestar sluša kolegij na Filozofskom fakultetu te imam trajni AAI@EduHr identitet Filozofskog fakulteta s kojim se bez poteškoća prijavljujem na sustav Omega. Prilikom prijave na Studomat dobivam obavijest da “nisam ovlaštena za njegovo korištenje”. 

Poštovana, vezano uz opisani problem svakako se javite osobi zaduženoj za ISVU na Fakultetu političkih znanosti. Kod nas niste upisani u ISVU i ne vidimo Vaše podatke. AAI@EduHr identitet s Filozofskog fakulteta koristite za Omegu i to je u redu, no nije direktno vezano uz ovaj problem.


Poštovani, prilikom pokušaja upisa godine na studomatu pokazuje mi se poruka “Dosegnut je maksimalni broj paralelnih upisa preko Interneta. Pokušajte malo kasnije.”. Bio bih jako zahvalan ukoliko me možete uputiti kako riješiti ovaj problem jer sam prošle godine imao sličan i nažalost sam morao čekati 2 dana kako bi poruka nestala.

Poštovani, molimo za razumijevanje, očito je došlo do zagušenja prilikom upisa. Puno studenata upisuje se istovremeno, pokušajte ponovno obaviti svoj upis ili pričekajte neko vrijeme.


Poštovani, ove sam godine upisala 1. godinu preddiplomskog studija rusistike (4+1) i povijesti umjetnosti (3+2). Trebam li ja upis obaviti preko molbe.hr (linka koji smo dobili na mailu na Outlooku)? Buni me jer su meni naime predmeti već upisani u Studomat, u sklopu linka piše da je to za upis u više godine, a i ne upisujem nikakav izborni predmet za koji bi mi trebala potvrda. Što trebam učiniti? Hvala!

Poštovana, ako ste već upisani u 1. godinu, a nastavni programi oba studija ne predviđaju upis izbornih kolegija, ne trebate ništa dodatno upisivati.


Poštovani, Imam problem prilikom upisivanja V semestra na Studomatu. Izbacuje mi se obavijest kako nisam položila izborni kolegij iz III semestra, no ja sam riješila sve kolegije iz III semestra te zbog toga ne mogu upisati V semestar. Što mogu učiniti? Unaprijed zahvaljujem.

Poštovana, ako Vas Studomat vraća u niži semestar, očito postoji neki dug prema tom dijelu obveze nastavnog programa. Ukoliko ne možete pronaći neku neodrađenu obvezu po nastavnom programu, a Studomat Vam prikazuje da imate dug koji to možda nije, predlažem da se za svaki slučaj javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i neodrađene obveze te provjerite da li je doista riječ o dugu, odnosno, da li su svi ispiti ili priznavanja prema tom dijelu obaveze ispravno odrađene. Upis u sljedeću akademsku godinu u ISVU trebate obaviti, na žalost nije moguće obaviti upis Studomatom bez upisa svih preostalih obveza.

Općenito, pri upisu Studomatom prvo se gleda prvo se gleda:

 • je li student upisao sve obvezne kolegije iz prethodnih (zimskih/ljetnih) semestara
 • je li student upisao izborne kolegije u skladu s pravilima grupa opisanima u nastavnom programu
 • kolegiji bez prava na potpis (ako postoje) automatski se upisuju ponovno (ako se izvode)
 • iz grupe za koju nije u potpunosti zadovoljeno pravila upisa, studenta se “prisiljava” da upiše bodove koji nedostaju – ti bodovi ulaze u ukupnu kvotu bodova koje mora upisati u semestru

Zatim se gleda:

 • koje obvezne kolegije treba upisati iz semestra koji upisuje i ima li zadovoljene preduvjete za njih
 • koje grupe izbornih kolegija postoje i koja su pravila za upis

Nakon odabira kolegija za aktualni semestar nastavne godine koji upisuje, gleda se:

 • je li upisao dovoljno ECTS bodova propisanih Statutom (min. 25 ECTS i maks. 35 ECTS bodova za jednopredmetne studije ili 13 do 18 ECTS bodova za dvopredmetne)
 • ako nije, studentu trebaju biti ponuđeni na upis kolegiji iz višeg semestra koji nemaju preduvjete, odnosno, kolegiji za koje student ima zadovoljene preduvjete
 • ako se ni nakon upisa kolegija iz višeg semestra ne može zadovoljiti minimalnu kvotu propisanu Statutom, Studomat dopušta upis godine s manje ECTS bodova od propisane kvote te indikator “Upiši” za tu studijsku grupu postaje zelene boje.

Poštovani, prilikom odabira izbornog predmeta odabrala sam predmet Antropologija migracija sa studija etnologije i kulturne antropologije, umjesto predmeta Sociologija migracija sa studija sociologije. Zanima me ako možete to ispraviti budući da ja preko studomata ne mogu napraviti nikakve promjene.

Poštovana, preko aplikacije “Molbe” obrišite pogrešno upisan kolegij, nakon toga upišite ispravan.


Poštovanje, studentica sam 2. godine diplomskog studija i upisujem izvannomilanu godinu zbog diplomskih radova koje nisam obranila. Ispunila sam molbu preko aplikacije “Molbe” te sam se otišla upisati u ISVU. Izračunata mi je participacija od 2760,00 iako ne bi trebala. Moguće je da sam nešto pogrešno napravila u procesu upisa. Možete li mi pomoći? Što mi je sada činiti?

Poštovana, za sva pitanja vezana uz pitanje izračuna participacije javite se u Studensku službu.


Poštovani, molim da mi pomognete riješiti problem upisa mojih izbornih predmeta na anglistici. Obrazloženje: pokušavao sam se prijaviti u sustav 3 puna sata i kad mi je to uspjelo, nisam mogao dovršiti upis jer mi studomat javlja da na izboru Izbornih kolegija na anglistici mogu prijaviti najviše 3 ECTS, što znači da ne mogu izabrati niti jedan izborni kolegij budući da je najmanji broj bodova za te kolegije 5 ili 6.Osim toga u programu studija piše da iz izbornih kolegija treba tijekom studija izabrati najmanje 18 bodova, što opet znači da se može izabrati i više kad je to potrebno za ispunjenje uvjeta bodova za cijeli diplomski studij. Danas sam imao namjeru upisati 3 izborna kolegija : Dvojezičnost  (ovo moram jer spada u metodički blok)  te lingvistički kolegij Engleski širom svijeta i književni kolegij Povijesni pregled razvoja fantastike u britanskoj književnosti  – ova dva  također moram upisati da bih u konačnici imao 120 bodova na kraju 4. semestra. Studomat nije dopustio upis pa sam, da mi ne bi propali upisani izborni na germanistici, brisao ove na anglistici i tek tada mi je studomat dopustio upis. No to ne može tako ostati pa vas molim da mi omogućite upis navedenih izbornih kolegija na anglistici. Prilažem snimku zaslona studomata i program studija anglistike za 3. semestar. Unaprijed hvala i lijepi pozdrav.

Poštovani, čini se da ste pokušali odabrati više ECTS bodova no što to propisuje nastavni program. Pisalo je upisati maksimalno 3 ECTS, a odabrali ste 16 ECTS bodova te stoga upis nikako nije bio moguć preko ECTS granice odabranih kolegija (koje nema samo u posljednjem semestru pojavljivanja izborne grupe, 3. je pretposljednji semestar pa postoji definiran maksimalan uvjet).

Radi se o grupi izbornih kolegija tijekom čitavog studija iz koje je potrebno upisati min. 18 ECTS, a vi ste već pri upisu imali od ranije 15 ECTS, odatle ta 3 ECTS razlike. Kad je jednom izborna grupa zadovoljena, više se ne nudi na upis. Ukoliko smatrate da imate određene obveze prema nastavnom programu čiji upis ne možete realizirati Studomatom već isključivo ručno, predlažem da se za svaki slučaj javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i eventualno još neodrađene obveze po nastavnom programu, da imate jasniju sliku trebate li doista još nešto upisati.


Poštovani, upisala sam danas preko ISVU-a 2. godinu diplomskog studija no imala sam problem sa upisom kolegija za studij Povijest umjetnosti, smjer Konzervatorstvo. Obavezni kolegij sam uredno upisala no imala sam problema sa odabirom izbornih predmeta. Naime nisam imala za izbor odabrati bilo koji kolegij iz bilo kojeg modula već sam imala mogućnost upisati samo jedan izborni kolegij odnosno samo 5 ECTSa. Ispod toga bio mi je nametnut samo modul Moderna umjetnost, odnosno, mogla sam odabrati kolegij samo iz tog modula. Ne razumijem zašto je do toga došlo jer ostale kolege nisu imali takav problem te bih vas zamolila za rješenje jer želim upisati drugi izborni predmet od ovog kojeg sam bila primorana odabrati (modul Moderna umjetnost – Izbor stila). Lijep pozdrav!

Poštovana, ponudu kolegija na smjeru za vaš modul kreirao je Odsjek, u ISVU smo prepisali podatke temeljem svih prihvaćenih izmjena. Ponuda kolegija za upis nerijetko ovisi i o prethodno odrađenim i upisanim obvezama. Molimo Vas, javite se na odjek koji je kreirao ponudu kolegija za upis za Vaš smjer i zamolite da Vam izlistaju sve Vaše prethodno već odrađene obveze i, u slučaju da postoji neki daljnji dug prema nastavnom programu, upute Vas što trebate još upisati.


Poštovani, uspjela sam upisati oba seminara koje sam htjela, ali mi je Studomat krivo izračunao školarinu. Naime, ja ju uopće ne trebam platiti jer upisujem prvu apsolventsku godinu i upisujem manje od 15 ects bodova i prema tome ne trebam platiti školarinu neovisno o tome koliko sam bodova stekla prošle akademske godine. Ali kad sam ušla u upis godine u Studomatu, nije mi nigdje nudio da upišem apsolventsku godinu, nego samo ponovni upis 4. godine. Kliknula sam na to jer sam mislila da će Studomat automatski prepoznati da je to apsolventska godina, no on je registrirao svejedno kao ponovni upis 4. godine i na temelju tog mi je izračunao školarinu. Što da sada radim? Je li to može riješiti Studentska služba ili je problem u Studomatu?

Poštovana, ono što zovete apsolventska godina u stvari je ponovni upis 4. godine, to je u redu prikazano na Studomatu. Za sva pitanja vezana uz obračun školarine, ako smatrate da se krivo prikazuje, javite se u Studentsku službu.


Poštovani, pišem u vezi problema s upisom izbornih kolegija za 1. semestar jednosmjerne sociologije. Nakon što sam prvi put odabrala kolegije i kliknula na “upiši”, pojavila se obavijest da nema internetske veze nakon čega se pojavila početna stranica Studomata no moj upis nije bio prihvaćen te sam morala sve ponovno. Drugi put sam uspjela, no prijavilo me na samo jedan izborni kolegij te je opcija upisa nestala. Zanima me je li ikako moguće upisati još jedan izborni kolegiij? Hvala unaprijed.

Poštovana, ako više ne možete kolegije upisivati Studomatom, a trebali biste, pokušajte preko aplikacije “Molbe” prema uputama Studentske službe.


Poštovani, upisao sam 1. apsolventsku godinu preko studomata, studiram jednopredmetnu sociologiju. Sve ispite sam položio, te sam uspješno prijavio temu za diplomski, dakle status diplomskog je odslusan, a status svih predmeta je položen. Nakon upisa mi je studomat izbacio da moram platiti 3600 kn školarine. Kome se obratiti, pošto bi mi školarina trebala biti 0 kn? 

Poštovani, za sva pitanja vezana uz obračun školarine, ako smatrate da se krivo prikazuje, javite se u Studentsku službu.


Poštovani, imam problem pri upisu 1. godine diplomskog studija putem Studomata. Studiram Povijest umjetnosti i Arheologiju. Studomat mi nije automatski upisao obavezni predmet na Povijesti umjetnosti “Umjetnost oko godine 1000.” Ne postoji način da ga sama upišem putem Studomata. Molim vas, pomozite mi.

Poštovana, za više informacija o obvezama koje trebate izvršiti po studijskom programu šaljem Vam i poveznicu na Informacijski paket Filozofskog Fakulteta u Zagrebu:

http://theta.ffzg.hr/ECTS/

Uvidom u podatke, kolegij Modul 1: Interpretacija djela – Umjetnost oko godine 1000. jest obvezan, ali tek u 3. semestru. To samo po sebi bez preduvjeta za upis ne bi bilo problem, no već ste upisali maksimalan iznos za dvopredmetan studij od 18 ECTS, a navedeni kolegij nosio bi još dodatnih 5 ECTS bodova.


Poštovani, javljam se jer imam poteškoća s upisom u drugu godinu preddiplomskog studija. Naime ove godine sam se prebacila s dvopredmetnog studija ruskog jezika i komparativne književnosti na jednopredmetni studij komparativne književnosti za koji mi je dozvoljeno da nastavim s drugom godinom budući da sam imala dovoljno bodova (57) i rješila sve obavezne predmete. No problem nastaje kad sam se pokušala upisati u drugu godinu preko studomata gdje mi nije dozvoljeno da upišem 3. semestar dok “ne riješim obveze s prethodnih.” Priložila sam Vam screenshot da vidite o čemu se radi.

Poštovana, ako Vas studomat vraća u niži semestar, očito postoji neki dug prema tom dijelu obveze nastavnog programa. S obzirom da ste ove godine mijenjali studij i puno toga je priznavano, nije ništa neuobičajeno.

Općenito, pri upisu Studomatom prvo se gleda prvo se gleda:

 • je li student upisao sve obvezne kolegije iz prethodnih (zimskih/ljetnih) semestara
 • je li student upisao izborne kolegije u skladu s pravilima grupa opisanima u nastavnom programu
 • kolegiji bez prava na potpis (ako postoje) automatski se upisuju ponovno (ako se izvode)
 • iz grupe za koju nije u potpunosti zadovoljeno pravila upisa, studenta se “prisiljava” da upiše bodove koji nedostaju – ti bodovi ulaze u ukupnu kvotu bodova koje mora upisati u semestru

Zatim se gleda:

 • koje obvezne kolegije treba upisati iz semestra koji upisuje i ima li zadovoljene preduvjete za njih
 • koje grupe izbornih kolegija postoje i koja su pravila za upis

Nakon odabira kolegija za aktualni semestar nastavne godine koji upisuje, gleda se:

 • je li upisao dovoljno ECTS bodova propisanih Statutom (min. 25 ECTS i maks. 35 ECTS bodova za jednopredmetne studije ili 13 do 18 ECTS bodova za dvopredmetne)
 • ako nije, studentu trebaju biti ponuđeni na upis kolegiji iz višeg semestra koji nemaju preduvjete, odnosno, kolegiji za koje student ima zadovoljene preduvjete
 • ako se ni nakon upisa kolegija iz višeg semestra ne može zadovoljiti minimalnu kvotu propisanu Statutom, Studomat dopušta upis godine s manje ECTS bodova od propisane kvote te indikator “Upiši” za tu studijsku grupu postaje zelene boje.

Ukoliko ne možete pronaći neku neodrađenu obvezu po nastavnom programu, a Studomat Vam prikazuje da imate dug koji to možda nije, predlažem da se za svaki slučaj javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i neodrađene obveze te provjerite da li je doista riječ o dugu, odnosno, da li su sva priznavanja prema tom dijelu obveze ispravno odrađena.


Poštovani, krenuli su upisi viših godina na Filozofski fakultet. Studentica sam jednopredmetne kroatistike i danas sam se pokušala upisati na 3. godinu fakulteta preko Studomata. Međutim, sustav Studomata ne nudi mi upis nijednog izbornog kolegija, a to dovodi do nemogućnosti ostvarenja minimalnih 25 ects bodova i upisa u 3. godinu. Najviše što mogu upisati je 22 ects boda. Molila bih Vas za pomoć i savjet oko tog problema, kome se trebam obratiti? 

Poštovana, ako Vam studomat nudi gornji zeleni gumb “Upiši” i s 22 ECTS boda jer doista nemate više što za upisati po nastavnom programu jer ste već zadovoljili potrebne obveze, onda je tako u redu i možete provjeriti odabrane kolegije (ako postoje) te sivim gumbom “Upiši” potvrditi upis godine. Svakako, ne zaboravite nakon obavljenog upisa provjeriti upisane kolegije!


Poštovani, imam upit na koji se nadam da mi Vi možete dati odgovor. Naime, upisujem drugu godinu izvanonminalnog trajanja studija, i izbacilo mi je da se ne mogu ulogirati na Studomat dok ne uplatim punu školarinu jer sam skupio manje od 30 ectsa u prethodnoj godini. Zanima me zar to ne važi samo za studente koji upisuju godine nominalnog trajanja jer tako piše u pravilniku o broju ectsa?

Poštovani, za sva pitanja vezana uz obračun školarine i upisima izvan nominalnog trajanja studija, ako se nešto ne prikazuje ispravno, javite se u Studentsku službu.


Poštovani, student sam dvopredmetnih studija poljskog i informacijskih znanosti. Poljski sam upisao prošle ak. godine te bih sada trebao upisati treći semestar, a informacijske znanosti sam upisao ove ak. godine u prvi semestar. Za informacijske znanosti sustav mi daje da upišem izborne kolegije, a za poljski mi ne nudi upis (obaveznih) predmeta ni upis u treći semestar. Molim Vas intervenciju kako bih mogao upisati treći semestar. S poštovanjem.

Poštovani, predlažem da na Studomatu prvo provjerite upisane kolegije (pod “Upisane godine”), trebali biste vidjeti da su Vam tri obvezna kolegija na Poljskom već upisana kod promjene studija (ukupno 15 ECTS) i nisam siguran da bi bilo u redu da išta iz 3. semestra upisujete i da li imate zadovoljene preduvjete i uopće bodovnog prostora za to do maksimalnih 18 ECTS. Obavite upis Studomatom kako ispravno možete, a obveze koje trebate upisati po nastavnom programu, ukoliko ste u nedoumici, provjerite ili se o njima raspitajte na odsjecima.


Poštovani, ovim putem javljam Vam se u vezi problema na koji sam naišla nakon upisa kolegija preko Studomata. Studentica sam prve godine francuskog jezika i književnosti i švedskog jezika i kulture, a prethodne sam akademske godine na Sveučilištu u Zadru obavila 4 predmeta iz francuskog i osvojila 12 ECTS bodova. Od obaveznih sam predmeta položila 2, a isto tako i od izbornih (s time da su 3 predmeta u zimskom semestru, od ta 3 – 2 su obavezni, 1 izborni. te je još ostao 1 položen izborni za ljetni semestar). Prilikom upisivanja studija, nisam imala mogućnost kliknuti na poveznicu “Upiši” za studij francuskog te sam, nakon što sam odabrala izborni za studij švedskog jezika, kliknula na poveznicu “Upiši” za upis dvopredmetnog studija. Pojavio se popis izbornih i obaveznih kolegija za oba studija s time da su obje tablice za francuski bile prazne, a za švedski sam mogla vidjeti samo izborni kolegij kojeg sam odabrala. Nadalje, nakon što sam dobila obavijest da sam upisala godinu, vidjela sam da sam upisala izborni kolegij iz francuskog (Francuske korektivne fonetske vježbe 1) koji nisam željela upisati s obzirom da sam drugi izborni koji se nudi za zimski semestar i nosi 3 ECTS boda položila. Molim Vas da me uputite u daljnju proceduru (i ukažete na moje propuste u slučaju da nešto nisam dobro shvatila) da bih se ispisala sa izbornog kolegija. U prilogu šaljem JPG u kojem se vide upisani izborni kolegiji za francuski.

Poštovana, na studiju Francuski jezik i književnost ručno su Vas u Studentskoj službi upisali na oba izborna kolegija (jedina) po nastavnom programu u grupi za 1. semestar, vjerojatno temeljem nekog obrasca za priznavanje: Francuske jezične vježbe 1 (priznat) i Francuske korektivne fonetske vježbe I (nepoložen). Ako izuzmete kolegij Francuske korektivne fonetske vježbe I, imat ćete dug prema toj obvezi u nastavnom programu tijekom čitavog studija, a druge alternative, koliko vidim, nema. Predlažem da se javite na odsjek da Vam provjere da li je sve dobro upisano prema nastavnom programu, s tehničke strane ne mogu uočiti nikakve nepravilnosti kod upisanih kolegija (na oba studija sveukupno po 15 ECTS bodova za zimski semestar).


Poštovani, imam problem pri upisu koji mi nije najjasniji, a budući da paralelno studiram i na Akademiji, važno mi je da se što prije upišem kako bih mogla napraviti raspored te vas molim za objašnjenje i pomoć. Naime, završila sam prvu godinu jednopredmetnog studija komparativne književnosti, sve sam ispite položila u roku s prosjekom 5.0 i stekla 57 ECTS bodova. U prilogu se nalazi moj prijepis ocjena. Nakon što sam danas pokušavala ući u sustav od 9 sati ujutro, konačno sam pristupila upisu iza 14 sati. Međutim, nisam se mogla upisati iz meni neobjašnjivog razloga. Naime, Studomat me tražio da upišem jedan predmet s prve godine (slika u prilogu) te mi je nudio Osnovni pojmovi povijesti književnosti i Uvod u proučavanje književnosti. Nije mi jasno zašto bi to bio uvjet za moj upis kada sam sve odradila na prvoj godini, a predmet Uvod u pročavanje književnosti upisala sam prošle godine, ali sam ga ispisala početkom drugog semestra, a potvrdu toga imam u mailu koji sam slala tadašnjoj prodekanici za nastavu. Nadalje, Studomat me tražio da upišem 18 bodova od predmeta s unutarnjom izbornošću (što je na komparativnoj 3 predemta jer svaki predmet nosi 6 bodova) i 12 bodova od izbornih predmeta (što je na komparativnoj 2 predmeta). Kad se zbroji 12 i 18 bodova plus predmet s prve godine, ispalo bi da bih trebala upisati 36 bodova, a Studomat ne priznaje preko 35. Znatiželje radi, probala sam upisati predmete i sustav je izbacio obavijest da predmet s prve godine nije moguće upisati budući da sam ga već jednom upisala. Budući da trenutno zbog tog predmeta s prve godine ne mogu upisati ništa s druge, nadala sam se da mi možete pomoći kako bih upisala ostatak predmeta prije nego što mi se svi željeni kolegiji popune. Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

Poštovana, koliko iz svog kuta vidim, imate dug prema grupi izbornih kolegija u 1. semestru iz koje je potrebno upisati 18 ECTS, a imate upisano 12 ECTS, zato Vas Studomat vraća u 1. semestar.


Poštovani, možete li mi molim Vas odgovoriti na nekoliko pitanja o upisu apsolventske godine na Studomatu? Obranila sam diplomski rad na Anglistici, a drugi rad na Informacijskim znanostima mi stoji kao odslušan. Upisujem li onda višekomponentnu kombinaciju ili samo Informacijske znanosti? Također kod Informacijskih znanosti mi stoji opcija Odaberi predmete, ali ništa novo ne želim upisati. Imam samo za napisati jedan diplomski rad. Treba li negdje pisati taj diplomski rad ili ne? Sada ne piše. Ispričavam se ako sam se obratila na pogrešnoj adresi. Srdačan pozdrav.

Poštovana, kod upisa godine studij se promatra kao jedinstvena nerazdvojiva cjelina od dva dvopredmetna studija. Prema uputama Studentske službe vezanim uz upis godine na web stranici: “Studenti koji su tijekom svog preddiplomskog ili diplomskog studija upisali/odslušali sve kolegije, stekli sve uvjete za izlaske na sve ispite, ali nisu položili sve ispite ili nisu obranili diplomski rad/ove (izvannominalni studenti), također moraju upisati akademsku godinu.” Ukoliko Vam se čini da neki detalji nisu dovoljno jasno pojašnjeni, molimo Vas svakako kontaktirajte Studentsku službu.


Poštovani, upisujem drugu izvannominalnu godinu na diplomskom studiju germanistike i nederlandistike. Ukoliko sam dobro shvatila postupak upisa, nakon što sam poslala potvrdu o plaćenoj upisnini na molbe.ffzg.hr trebam u Studomatu upisati godinu. Potvrdu sam poslala te sam pokušala upisati godinu putem Studomata, no javlja mi da je nemoguće obaviti upis na germanistici jer nemam upisano dovoljno ECTS bodova. Budući da mi je ostao samo još diplomski na nederlandistici nemam potrebe upisivati nikakve kolegije te mi nije jasno što mi je činiti u ovoj situaciji te se nadam da mi nekako možete pomoći.

Poštovana, zasigurno negdje postoji još neka opcija upisa koju niste otvorili. Ako ste odradili većinu obveza, upisujete samo preostale obveze, no ako doista više ne postoji ni jedan kolegij na odabir, apsolventsku godinu u ISVU može se upisati i bez ijednog pridodanog kolegija. Kako bismo Vam mogli konkretnije pomoći, molimo da nam pošaljete sliku ili slike Studomata u problematičnoj situaciji.


Poštovani, uputili su me na Vašu web stranicu. Naime, još uvijek nisam ovlaštena za ući u Studomat, a trebala bih prijaviti izborne predmete. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lp

Poštovana, ne nalazim da ste upisani u ISVU pod navedenim imenom i prezimenom. Ne nalazim u ISVU Vaš upis ni u matičnim podacima studenta. Ako imate JMBAG, molimo Vas da nam pošaljete podatak. Ukoliko nemate taj podatak, za više informacija o svemu kontaktirajte Studentsku službu.


Poštovana, vama su me uputili kad sam im se javila da mi se na studomatu uopće ne nudi opcija za upisati godinu. Možete li mi s tim pomoći ili kome da se javim? Hvala!

Poštovana, opcija “Upis godine” zasigurno Vam se ne nudi jer Vam u prethodnoj akademskoj godini nije potvrđen upis obavljen u cijelosti. Za rješenje tog problema javite se u Studentsku službu.


Poštovani, htjela bih Vas zamoliti ako mi možete pomoći oko jedne tehničke poteškoće pri upisivanju kolegija. Na prvoj sam godini odslušala jezik struke, ali zbog nekog razloga mi nije dopuštalo da upišem ovu godinu bez da upišem engleski i to je uzrokovalo nemogućnost upisavanja željenog kolegija učenje stranog jezika (na fonetici je trebalo biti upisano 18 ectsa, ali uz engleski je 20 i zato ne mogu upisati godinu u potpunosti.) Molila bih Vas da ispišete engleski za akademske potrebe, te umjesto toga upišete kolegij učenje stranog jezika kod profesorice Carović. Unaprijed Vam zahvaljujem, Srdačan pozdrav

Poštovana, molimo Vas da ovu situaciju u suradnji s Odsjekom za fonetiku provjerite. Slično će Vas dočekati i ljetni semestar.Iz grupe Zamjena za strani jezik koja je samo opcionalan odabir (u slučaju da strani jezik upisujete na drugom studiju koji također ima tu grupu) odabrali ste Ruski jezik za akademske potrebe 1 i 2. Pri tome niste ništa upisivali iz grupe Strani jezik struke prema kojoj Vam je zaostao dug za zimski i za ljetni semestar, a na Fonetici po nastavnom programu podržava samo opciju upisa engleskog jezika, ne i ruskog. Ured za ISVU ne obavlja ispis niti upis kolegija. Samo ukoliko je Odsjek za fonetiku suglasan priznati Vam Ruski jezik za akademske potrebe 1 i 2 umjesto engleskog, tada postoji mogućnost da Vam Studentska služba izbriše engleski i evidencijom tih priznavanja za strani jezik anulira dugove prema grupama Strani jezik struke za zimski i za ljetni semestar. Dakle, ako Vam Odsjek za fonetiku može pružiti suglasnost za takvu provedbu, možete pokušate situaciju razriješiti putem aplikacije “Molbe” na prema uputama koje je postavila Studentska služba.


Poštovani, jučer sam upisala godinu, izborne kolegije te strani jezik za akademske potrebe u Studomat. Danas sam saznala da bih još trebala upisati zamjenski strani jezik za akademske potrebe. Međutim, Studomat mi to ne dozvoljava. Dozvoljava mi samo da upišem nešto pod lingvistiku, a pod kroatistiku (gdje bih trebala upisati taj jezik) ne. Isto tako, kućica upiši crvene je boje, ne znam zašto. Na kraju poruke šaljem sliku zaslona. Što mi je činiti? Unaprijed zahvaljujem. 

Poštovana, ono što mogu uočiti: studij Kroatistika nema grupe Zamjena za strani jezik, no postoji grupa Strani jezik struke za zimski i ljetni sem. prema kojoj će Vam se tijekom čitavog studija računati dug ako nešto iz nje ne upišete. Bilo bi spretnije da ste engleski upisali na Kroatistici, a na Lingvistici zamjenski kolegij – tada dugovanja po nastavnom programu na studomatu ne bi bilo. Preporučam da te informacije svakako provjerite i na odsjecima i ako je to doista tako u nastavku navodim uputu kako ispraviti. Preko aplikacije “Molbe” sukladno uputama vezanim uz upise zamolite da Vam premjeste upisani strani jezik u za to predviđenu izbornu grupu na Kroatistiku, zamjenski kolegij na Lingvistici upisujete iz grupe izbornih predmeta Zamjena za strani jezik struke.


Poštovani, da bih pristupila e kolegiju pod nazivom Psihologija odgoja i obrazovanja potrebna je lozinka e- kolegija za upis istog, a u razgovoru s prof. Mindoljević ona me uputila na Vas, pa Vas molim za pomoć.

Poštovana, molimo Vas da se obratite Centru za e-učenje vezano za Vaš postavljen upit. Kontakt podaci nalaze se na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/o-centru


Poštovani, upisujem se u drugu izvannominalnu godinu diplomskog studija anglistike i germanistike bez plaćanja. Poslala sam molbu za upis i uplatnicu preko web aplikacije te se, koliko sam shvatila, još moram upisati preko Studomata. Međutim, prilikom upisivanja germanistike moram odabrati još jedan predmet od minimalno 3 ECTS-a, iako sam sve predmete već položila (u prilogu šaljem slike). Diplomski na germanistici sam obranila prošli tjedan tako da mi bodovi još nisu upisani u ISVU (rečeno mi je da će se upisati nakon što obavim upis u višu godinu), a anglistiku još moram obraniti. Trebam li se javiti osobno u referadu (odnosno radi li studentska služba uopće)?

Poštovana, po ovome što vidim na slikama, čini se da na germanistici imate još nešto za upisati. Ukoliko ne možete pronaći neku neodrađenu obvezu po nastavnom programu, a Studomat Vam prikazuje da imate dug koji to možda nije, predlažem da se za svaki slučaj javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i neodrađene obveze te provjerite da li je doista riječ o dugu. Upis u aljedeću akad. godinu u ISVU trebate obaviti, kako ste i sami uočili u uputama Studentske službe. Na žalost nije moguće obaviti upis Studomatom bez upisa svih preostalih obveza.


Poštovani, pokušavam se upisati na 2.godinu preddiplomskog studija komparativne književnosti (drugi studijski smjer mi je anglistika, koji, čini se, mogu upisati bez problema). Naime, ja sam kao student anglistike oslobođenja upisivanja stranog jezika za akademske potrebe na studiju komparativne književnosti, ali sada kada pokušavam upisati godinu, na Studomatu nisam u mogućnosti uopće ući u odabir kolegija za 3.semestar komparativne književnosti jer mi za prethodnu akademsku godinu još uvijek zahtjeva upis na strani jezik. Molim vas za pomoć u zaobilaženju ovog problema, ili eventualno savjet kome da se obratim oko toga, kako bih se mogla što prije upisati na kolegije koji mi odgovaraju. Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

Poštovana, na žalost nije moguće obaviti upis Studomatom bez upisa svih dugovanja po nastavnom programu. Nemamo nikakvih informacija o toma da su studenti anglistike ujedno oslobođeni upisivanja obaveze stranog jezika na drugom dvopredmetnom studiju koji je zasebna cjelina. Provjerite na odsjeku je li doista moguće studenta u kombinaciji s Anglistikom osloboditi obveze upisa stranog jezika. Ako primite potvrdan odgovor, možda možda Vam pri tom nije dovoljno jasno ukazano da ćete s time do kraja studija kod upisa Studomatom imati ne baš malih problema jer rješenje u ISVU za takvu vrstu oslobođenja ne postoji. Drugo bi bilo da su pitanju zamjenski kolegiji s istim brojem ECTS bodova.


Poštovani, zanima me je li moguće izbrisati izborni predmet koji sam upisala preko studomata i zamijeniti ga drugim?

Poštovana, u terminu predviđenom za upise pokušajte situaciju riješiti preko aplikacije “Molbe” sukladno uputama Studentske službe.


Poštovani, na Studomatu mi se još uvijek nudi Upis godine makar sam jučer navečer sve upisala. Studiram dvopredmetno Kroatistiku-Informacijske znanosti i u ponedjeljak sam upisala izborni Digitalne zbirke za Informacijske znanosti, ne znajući da trebam upisati i jezik za akademske potrebe na Kroatistici, i stisnula sam Upiši kod “Upis višekomponentne kombinacije”. U utorak navečer mi se još uvijek nudio upis, bilo mi je zeleno Upiši kod Kroatistika i Upis višekomponentne kombinacije, i onda sam upisala i Talijanski za akademske potrebe za Kroatistiku (prilog 1.). U srijedu ujutro ušla sam na Studomat i još mi se uvijek pokazuje da mogu upisati godinu te sam kontaktirala kolege s odsjeka koji su mi rekli da oni više nemaju tu opciju. Sve mi je crveno kod Upiši i pod Kroatistiku, Informacijske znanosti i kod Upis višekomponentne kombinacije te mi javlja da “Nisu zadovoljena pravila upisa za sve smjerove koji se upisuju”, a kada pokušam stisnuti Upiši kod Kroatistiku ili Info znanosti javlja mi da “Nema predmeta za upis”. Svi izborni predmeti koje sam upisala u ponedjeljak i utorak su upisani na Studomatu. Zanima me jesam li nešto krivo stisnula ili napravila i postoji li neki problem s tim? U prilogu vam šaljem dodatne fotografije. S poštovanjem.

Poštovana, upisani ste u novu akademsku godinu. Nije pogreška, opcija Upis godine (za eventualno doupisivanje kolegija unutar granice maksimalno 18 ECTS po studiju i semestru) bit će Vam prikazana na Studomatu dok god traju upisi Studomatom. Uvijek možete provjeriti pod “Upisane godine” da li je u Studomat ušlo sve što ste odabrali za određeni studij i u koju ste godinu upisani.


Poštovani, prva sam godina fakulteta filozofskog smjera germanistika i latinski jezik, imam poteškoće sa upisom izbornih predmeta na studomatu… Nemam nigdje ponuđeno “upis izbornih predmeta” kako bi, vjerujem, trebalo biti i molim informaciju gdje bi se to trebalo inače nalaziti da nisam promašila jer imam osjećaj da mi to nedostaje na studomatu. Zahvaljujem unaprijed i lijep pozdrav.

Poštovana, najprije trebali biste vidjeti otvorenu opciju “Upis godine” i gumb “Upis godine” – ako to ne postoji, molimo Vas da nam javite i priložite sliku Studomata u problematičnoj situaciji. Nakon toga na oba smjera upisujete izborne kolegije – na Latinskom svakako osim izbornih kolegija odaberite Strani jezik struke, a ne Zamjenu za strani jezik struke (ta opcija je za one koji na drugom studiju upisuju Strani jezik struke), jer na Germanistici nemate tu opciju već samo grupu izbornih kolegija s Odsjeka za germanistiku. U prilogu Vam, za slučaj da niste dobili šaljem e-mail s uputama koje smo slali studentima na listu. Molim Vas, proučite ih.


Poštovani, prilikom upisa na drugu godinu preddiplomskog jednopredmetnog studija sociologije (na koji sam se prebacila s dvopredmetnog prije početka 2. godine), svi obavezni predmeti su mi se automatski upisali u ISVU kako bi i trebalo, također i jedan kolegij koji trebam slušati s prvom godinom jer kao dvopredmetni nisam imala taj kolegij. Međutim, uz te predmete, upisao mi se i kolegij Uvod u znanstveno istraživanje, koji se sluša u drugom semestru jednopremetnog studija, koji ja tada nisam pohađala i Kvantitativne metode istraživanja koji se sluša u trećem semestru dvopredmetnog studija, koji sada kao jednopredmetni ne moram niti slušati. Kraj oba kolegija je upisano kako je priznat ispit iz predmeta, datum pristupanja i ocjena 3,00. Nisam odslušala ni jedan sat tih kolegija, niti sam pristupila ispitu. Također bodovi iz tih kolegiji mi nisu upisani (niti bi trebali biti), međutim zanima me čija je to greška i može li se to nekako riješiti. Hvala unaprijed na razumijevanju i odgovoru. Lijep pozdrav.

Poštovana, moguće je da Vam priznavanja nisu točno evidentirana u ISVU, bilo bi dobro da se čim prije javite u Studentsku službu. Možete pokušati preko aplikacije “Molbe” sukladno uputama.


Poštovani, trebam pomoć pri rješavanju problema s prijavom. Na stranici Studomata mi se ne otvara index, piše da ta stranica ne postoji. Otvara mi se samo stranica za promjenu podataka. Hvala unaprijed. 

Poštovana, kako bismo Vam mogli učinkovitije pomoći, molimo Vas da nam pošaljete sliku Studomata u problematičnoj situaciji. Nakon poslane slike:  Da li Vam Studomat dozvoljava unos osovnih podataka? Ako da – te podatke biste prije pokretanja bio koje druge opcije trebali ispuniti. Molimo Vas da ih unesete. Ako nedostaju podaci za adresu stanovanja i prebivališta, te podatke ne možete sami unijeti, unosi ih Studentska služba. Molimo Vas, javite se u tom slučaju u Studentsku službu. Ako ni druge podatke osim adrese stanovanja i prebivališta ne uspijevate unijeti, molimo Vas da nam javite.


Poštovani, na Studomatu mi je krivo upisan predmet iz trećeg semestra Psihologija odgoja i obrazovanja. Naime, kolegij pripada obveznoj izbornoj skupini predmeta, no upisan je pod redovni obvezni te iz tog razloga ne mogu upisati peti semestar jer Studomat “smatra” kako taj kolegij nisam položila, no jesam. Možete li ga promijeniti u sustavu?

Poštovana, ovdje na žalost ne možemo pomoći. Studentsku službu preko aplikacije “Molbe” svakako zamolite da provjeri upisani kolegij (pretpostavljam da je bilo ručnih priznavanja jer vidim da ste upisani direktno na 2. godinu).


Poštovani, želio bih Vas obavijestiti da preko studomata još uvijek ne mogu izvršiti upis u 5. semestar. U nastavku Vam šaljem cjelokupnu korespondenciju iz koje je vidljivo da mi je na odsjeku detektiran problem, kao i da Vas je istog dana tajnica uključila u našu korespondenciju koja Vam je također proslijedila i obrazac priznavanja ispita (razlog molbe: prebacivanje kolegija u izbornu grupu – nalazi se u privitku) kako biste bili u mogućnosti rasporediti mi kolegije u odgovarajuće izborne grupe, a čime bi mi se omogućio upis u 5. semestar i riješio ovaj problem. Srdačan pozdrav,

Poštovani, po svim dosadašnjim iskustvima, za studente koji su mijenjali studij ili se direktno upisali na neku višu godinu uz puno ručno evidentiranih priznavanja funkcionalan studomat za upis kolegija ponekad je više sreća nego nešto s čime se u nastavku studija može računati. Studomat kod upisa prvo izlistava zabilježene dugove po nastavnom programu koje ponekad nisu nužno dug, već posljedica ručne evidencije i/ili tijekom studija akumulirane neravnomjerne raspodjele ECTS bodova unutar grupa izbornih kolegija, posebno kada se dogodila promjena studija i u pitanju su priznavanja. Sve to može najbolje vidjeti odsjek sagledavajući Vaše sve do sada odrađene obveze. Uputio sam Vas da se, ukoliko kojim slučajem ne možete pronaći neku neodrađenu obvezu po nastavnom programu, a Studomat Vam prikazuje da imate dug koji ne razumijete, javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i neodrađene obveze kako biste provjerili da li je doista riječ o dugu, odnosno, da li su sva priznavanja prema tom dijelu obveze ispravno odrađena. Iz priloženog izvještaja o odrađenim obvezana koje ste nam poslali vidim da postoji manjak od 4 ECTS prema grupi izbornih kolegija u 1. semestru. To je odsjek tako propisao. Raspoređivanje kolegija u odgovarajuće izborne grupe nije moguća opcija rješavanja problema jer za to postoje objektivne tehničke zapreke. Pokušajte prvo neodrađene obaveze i nastavite redom upis, ako ide. Ako Vam na odsjeku kažu da je sve u redu s do sada odrađenim obvezama, a svejedno ne uspijete obaviti upis Studomatom, postoji altrenativna upcija ručnog upisa preko aplikacije “Molbe”.


Poštovani, zaboravila sam Vam reći da imam pogrešku u studomatu jer mi je dopušteno da upišem leksikologiju i leksikografiju te jezične vježbe V, a to ne mogu jer ću tek sada upisati sintaksu. Pa bih Vas molila ako možete blokirati ta dva kolegija pa ću ja sama upisati sintaksu 1 sa 2 godine i sa 3. godine književnost i periodizaciju te  prijevodne vježbe 1 i onda će bi to iznositi ukupno 10 ECTS bodova.

Poštovana, u Studomat su ugrađena pravila kako je za Vas predvidio odsjek i možete (morate do minimalne granice) upisati sve što vam je ponuđeno Studomatom, a ponuđeno Vam je jer imate po nastavnom programu zadovoljne preduvjete za upis. Pogreške u prikupljenim podacima pri evidenciji nastavnih programa u ISVU ponekad se mogu dogoditi, no puno je češći slučaj da odsjek studentima govori informaciju što smiju/ne smiju (još) upisati koja se razlikuje od informacija temeljem kojih su evidentirani nastavni programi u ISVU i to sve bez neposrednog  uvida koliko velike probleme to prouzrokuje studentima kod upisa. To je vrlo nezgodno jer ste u želji da slijedite upute za obaviti upise u pat poziciji. Ukoliko ne želite obaviti upis prema uputama, pokušajte sve još jednom preispitati na odsjeku, odsjek treba biti obaviješten o tome s kakvim ste se problemom susreli prilikom upisa.


Poštovani, još uvijek nisam ovlaštena za korištenje Studomata niti se nalazim na popisima za predavanja koja kreću od ponedjeljka kao ni u ISVU sustavu niti u matičnim knjigama studenta za što ne vidim razlog budući da je sva dokumentacija pravovremeno dostavljena i potpisan je Ugovor o studiranju. Molbe i mailove šaljem od 5. listopada, međutim nema učinka. Ljubazno molim Vašu provjeru parametara kako ne bih imala problema odmah na početku akademske godine.  

Poštovana, predlažem da se pokušate prijaviti na Studomat. Ako se i dalje pojavljuje problem, kako bismo Vam mogli konkretnije pomoći, molim Vas da nam javite korisničku AAI oznaku kojom se pokušavane prijaviti na Studomat. Ako ste u mogućnosti, molimo Vas da priložite i sliku Studomata u problematičnoj situaciji.


Poštovani, ne znam trebam li se vezano uz ovo obratiti Vama, no profesorica me uputila da bih se trebao javiti nekome vezano uz svoj status na kolegiju u ISVU. Kolegij sam upisao ak. god. 18/19. te bih ga ove godine htio položiti, a profesorica vodi evidenciju kroz ISVU sustav gdje joj nisam vidljiv, ljubazno Vas molim za pomoć. Hvala na vremenu i odgovoru.

Poštovani, vidim da kolegij imate uredno upisan i odslušan 2018/19. akad. godine. Ne znam pouzdano reći u čemu je problem, moguće je da Vas profesorica pokušavala potražiti na popisu trenutno upisanih studenata kojem Vi ne pripadate. Da bi Vas profesorica pronašla, trebala bi otići na drugu opciju “Trenutno stanje na predmetu” i potražiti Vas na popisu studenata koji su već odslušali kolegij. Nadam se da neće biti problema s evidencijom rezultata na ispitu, tada se profresorima izlistavaju u popisu za unos ocjena svi prijavljeni studenti na neki rok, bez obzira u kojoj su akademskoj godini slušali kolegij.


Poštovani, gdje mogu dostaviti molbe za upisivanje izbornih predmeta jer sam Vam se javila već zbog poteškoća studomata. I zanima me hoću li dobiti novu iksicu s obzirom da sam se prebacila s drugog Sveučilišta.

Poštovana, za novu iksicu provjerite informaciju u Studentskoj službi. Kontakt podaci: https://web2020.ffzg.unizg.hr/studentska-sluzba/djelatnici/   Vezano uz naknadni upis izbornih kolegija, pokušajte preko aplikacije “Molbe” sukladno uputama Studentske službe.


Poštovani, javljam Vam se zbog problema s upisom (preddiplomske) apsolventske godine lingvistike i kroatistike u Studomatu. Problem je na početku bio u tome što mi sustav nije dopuštao upis višekomponentne kombinacije, nego je zahtijevao upis minimalno 1 ECTS na lingvistici (iako sam odslušala i ispunila uvjete na svim kolegijima sa 181 ectsom) te sam odlučila radije izvršiti upis sad dok još nije kasno (jer iz referade nisam dobivala danima odgovor), a baviti se tim jednim ectsom kasnije. Sustav mi je nakon upisa izbacio potrebu plaćanja školarine od 2160 kn, za koje ne znam odakle su došli. U svim obavijestima i u Pravilniku o studiranju navodi se kako se apsolventska godina plaća samo u slučaju upisa više od 15 ectsa, a NE za nepoložene, ali odslušane kolegije. Još jednom bih Vas zamolila za pomoć i unaprijed zahvaljujem.

Poštovana, najprije vezano uz upis izbornog kolegija Njemački jezik za akademske potrebe 3 – na sličan biste način mogli očekivati i dug prema nastavnom programu za ljetni semestar. Ponekad se studentima nudi na Studomatu ono što smatraju da ne bi trebalo jer se čini da su već odradili neke starije obaveze, no u ISVU na upisnom listu to nije tako evidentirano i postoji dug prema nastavnom programu. Vezano uz preostale dugove prema nastavnom programu po pitanju upisa kolegija (dodatnog ECTS boda) koji možda u stvarnosti nisu dugovi upućujem Vas da ih svakako razjasnite na odsjeku čim prije. A vezano uz iznos školarine na žalost ne mogu pomoći jer nemam dovoljno informacija, za to se trebate javiti u Studentsku službu i zamolite da Vam provjere kako je do toga došlo. Možda može i preko aplikacije “Molbe”.


Poštovani, upisujem drugu izvannominalnu godinu diplomskog studija i pokušala sam se upisati preko studomata no upis sa studijske grupe Etnologija i kulturna antropologija mi nije omogućen osim ako ne upišem dodatnih 10 ECTS bodova. Sve svoje obaveze sam obavila i položila sve ispite, sve skupa imam upisanih 124 boda. Prošle godine sam sasvim normalno upisala godinu, nije bila riječ o dodatnim kolegijima sa Etnologije. Te godine sam imala sličan problem s druge studijske grupe, Muzeologije, gdje mi je također pisalo da trebam dodatan kolegij upisat no nakon odlaska na Odsjek i u Vaš ured, utvrđeno je da to nije potrebno. Ove godine mi je sve u redu s Muzeologijom, no da bi se upisala, morala bih upisati dva dodatna kolegija s Etnologije. Molila bih objašnjenje oko situacije, da li je potrebno upisivati još kolegija ili na koji način da se upišem preko studomata? Hvala i lijep pozdrav.

Poštovana, Studomat kod upisa prvo izlistava zabilježene dugove po nastavnom programu koje ponekad mogu, a ponekad ne moraju nužno biti dug već posljedica ručne evidencije i/ili tijekom studija akumulirane neravnomjerne raspodjele ECTS bodova unutar grupa izbornih kolegija. 10 ECTS koje spominjete manjak su prema grupi kolegija s unutarnjom izbornošću u 3. semestru. To je odsjek tako propisao. Uputio sam Vas da se, ukoliko kojim slučajem ne možete pronaći neku neodrađenu obvezu po nastavnom programu, a Studomat Vam prikazuje da imate dug koji ne razumijete, javite na Odsjek i zamolite da Vam izlistaju sve odrađene i neodrađene obveze kako biste provjerili o čemu se radi. Studomat Vam, dakle, ispravno funkcionira.


Poštovani, u ponedjeljak sam došao na fakultet i upisao normalno sve obavezne kolegije 3. godine preddiplomskog studija psihologije kao i kolegije “Teorije ličnosti” i “Samopredstavljanje i samopoimanje”. Upis ovih kolegija bio mi je evidentiran i na Studomatu u ponedjeljak i utorak kada sam provjeravao upis svojih kolegija jer se nekim ljudima oko mene znalo dogoditi da je njihov upis bio izbrisan. Na moje iznenađenje, kada sam išao provjeriti stanje kolegija u petak navečer, svi su mi kolegiji bili izbrisani osim tjelesne i zdravstvene kulture. Obavezne kolegije i kolegij “Teorije ličnosti” uspio sam ponovno upisati, međutim kolegij “Samopoimanje i samopredstavljanje” nisam. Na upit profesorici mogu li upisati kolegij unatoč popunjenosti dobio sam odgovor da ne, osim ako mogu dobiti neku potvrdu da sam upisao kolegij i bio upisan u njega, stoga bih Vas molio ukoliko biste mi mogli pomoći u ovoj neočekivanoj situaciji, budući da ja nisam mislio da će me sustav sam od sebe ispisati nekoliko dana poslije mojih upisa, zbog čega nisam napravio screenshot. Ukoliko je potrebno, za upisivanje kolegija u ponedjeljak i njegov status kao upisanog tijekom tog dana imam svjedoke koji mogu potvrditi da sam ga upisao i bio upisan. Lijep pozdrav.

Poštovani, provjerili smo s Centrom potpore ISVU na Srcu situaciju s upisom kolegija kojeg ne nalazite u popisu upisanih predmeta. Primili smo odgovor da se navedeni kolegij nikad nije nalazio na Vašem upisnom listu. Moguće je da ste kolegij odabrali na upis, kliknuli zeleni gumb “Upiši” (kojim se ulazi u sučelje za dodatnu provjeru), ali ne i sivi gumb “Upiši” na dnu liste kojim se potvrđuje odabir i kolegij ulazi na upisni list.


Poštovani, u privitku Vam šaljem molbu za upis izbornih predmeta. Srdačno.

Poštovana, Ured za ISVU ne provodi upis izbornih predmeta, pokušajte upis obaviti Studomatom, ako ne ide, preko aplikacije “Molbe”.


Poštovani, kad će mi biti omogućena promjena izbornog kolegija na studiju Španjolskog jezika i književnosti? Želim maknuti Francuski jezik za akademske potrebe i upisati Vokabular, čitanje i tumačenje španjolskih tekstova 1. Također, zašto mi piše za studij Češkog jezika i književnosti opcija Upiši?  Zar nisam to već napravila? Hvala na odgovoru.

Poštovana, upis godine i upisane kolegije kolegija možete provjeriti na Studomatu. Pokušajte se ulogirati u Studomat i pokrenuti opciju Upisane godine i predmeti prema uputama na stranici https://wiki.srce.hr/display/TUT/Upisane+godine+i+predmeti

Trebali bi Vam se ispravno izlistati upisana godina i kolegiji na svakom studiju. Provjerite, nadam se da je sve u redu. Opcija “Upis godine” i dalje je otvorena za eventualnu mogućnost doupisivanja kolegija jer zamjena kolegija bit će omogućena do završetka upisa Studomatom, zato Vam je i dalje vidljiv gumb “Upis godine”. Izborni kolegij koji ne možete pohađati možete pomoću aplikacije “Molbe” dok god traju upisi izbrisati ili zamijeniti drugim kolegijem.


Poštovani, imam problem s upisom kolegija na anglistici. Studentica sam 2. godine diplomskog studija anglistike i trebala bih normalno moći upisati kolegij Psiholingvistika, no taj se predmet u mom Studomatu uopće ne nalazi. Pokušala sam ga upisati sama i preko molbe uz suglasnost profesorice, ali u Studentskoj službi imaju isti problem kao i ja, ne vide predmet u sustavu. Što trebam poduzeti da se to što prije riješi?

Poštovana, navedenog kolegija nema u ponudi upisa Studomatom na konkretnom Vašem upisanom studiju/smjeru jer do nas od odsjeka nije došla takva informacija. Zato ga (tehnički) ne možete upisati nikako drugačije nego ručno preko molbe (ako postoji takva suglasnost na odsjeku) koja bi trebala sadržavati dodatno obrazloženje pod koju obvezu u kojem semestru nastavnog programa upisujete kolegij koji ne pripada Vašem nastavnom programu, ali Vam odsjek priznaje da ga smijete pohađati. Ni Studentska služba ne vidi kolegij jer ga  nema u nastavnom programu studija koji ste upisali. Više informacija o svemu tome možete provjeriti na Odsjeku.


Poštovani, studentica sam prve godine jednopredmetne kroatistike i imam jedan problem. Prijavila sam izborni kolegij Engleski jezik za akademske potrebe na studomatu, ali se ispostavilo da profesorice nemaju termin koji mi odgovara u rasporedu ili su im grupe popunjene… Stoga sam se odlučila upisati kolegij Španjolski jezik za akademske potrebe u dogovoru s profesoricom, ali ne znam kako odjaviti i upisati kolegij na studomatu. Možete li mi molim Vas pomoći, kako bi što prije počela pohađati nastavu španjolskog jezika. Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Poštovana, upisani kolegij na Studomatu možete odjaviti (možda u isto vrijeme i zamjeniti ako kojim slučajem više nemate opciju Upis godine) preko aplikacije “Molbe”.


Poštovani, Imam problem s upisom izbornog kolegija iz nederlandistike na studomatu, pa me zanima ako mi možete pomoći oko toga. Kada stisnem na gumb upiši me ne upisuje me u kolegij, a upisujem ga tek sad jer sam se iz prethodno upisanog kolegij morala ispisati zbog kolizije s drugim predmetima. Srdačan pozdrav

Poštovana, moguće je da ste kolegij odabrali na upis, kliknuli zeleni gumb “Upiši” (kojim se ulazi u sučelje za dodatnu provjeru), ali ne i sivi gumb “Upiši” na dnu liste kojim se potvrđuje odabir i kolegij ulazi u ISVU na upisni list. Pokušajte se ponovno ulogirati u Studomat. Najprije trebali biste vidjeti otvorenu opciju “Upis godine” i gumb “Upis godine” – ako to kojim slučajem ne postoji, molimo Vas da nam javite i priložite sliku Studomata u problematičnoj situaciji. Nakon obavljenog upisa izbornog kolegija svakako za svaki slučaj provjerite pod “Upisane godine i predmeti” https://wiki.srce.hr/display/TUT/Upisane+godine+i+predmeti da li Vam je kolegij doista upisan.


Poštovani, student sam 1. godine etnologije i kulturne antropologije. Javljam Vam se jer me zanima razlog zašto ne mogu prijaviti ispite na Studomatu. U ljetnom ispitnom roku sam mogao prijaviti ispite uobičajeno bez problema, a sada u jesenskom roku iz nekog razloga nemam pravo prijaviti ispite. Možete li mi kako pomoći pogledati zašto ne mogu ili me uputiti kamo da odem da saznam razlog i po mogućnosti riješim taj problem. 

Poštovani, budući da ste se ispisali sa studija Južnoslavenski jezici i književnost, Etnologija i kulturna antropologija, ne možete prijavljivati ispite sa starog (napuštenog) studija ako u ISVU nisu evidentirana sva moguća/potrebna priznavanja odslušanosti zadržanih kolegija. Za više informacija vezanih uz probleme koje navodite u svom upitu javite Studentskoj službi fakulteta.


Poštovani, kontaktiram vas jer imam problem sa studomatom. Naime studomat mi trenutno ne dopušta da prijavim niti jedan ispit. Htjela sam prijaviti ispit iz Umjetnosti kasne antike i ranog srednjeg vijeka za ponedjeljak, 16.9. te kada sam vidjela da nisam u mogućnosti kontaktirala sam tajnicu na odsjeku za povijest umjetnosti koja mi je rekla da se javim profesorici iz tog kolegija. Zatim mi je profesorica da kontaktiram vas kako bih mogla vidjeti u čemu je problem. Nadam se da mi možete pomoći. Hvala na odgovoru unaprijed.

Poštovana, čini se da nema tehničkih problema s prijavama ispita pa ću vas uputiti da sva pitanja o ispitnoj evidenciji riješite u tajništvu odsjeka i s predmetnim nastavnikom. Obično je problem u tome da nije evidentirana ocjena na prethodnom roku, da je isteklo vrijeme za prijavu, da upis u cijelosti nije potvrđen, možda čak i nedostaje upisan kolegij.


Poštovani, nedavno sam mijenjala osobne podatke (ime) i te sam podatke ažurirala na sustavu Studomat. Nakon što sam shvatila kako se podatci nisu ažurirali i na sustavu Omega, kao ni na Outlook mail-u rečeno mi je da se javim Uredu za ISVU. Ako ste u mogućnosti ažurirati mi podatke na sustavu Omega i Outlook mailu, ili me uputiti komu da molbu pošaljem bila bih iznimno zahvalna.

Poštovana, naveli ste nekoliko stvari za ažuriranje koje se u slučaju problema administriraju na različitim mjestima, a niti jednu od njih ne administriramo u Uredu za ISVU.

Vezano uz osobne podatke na Studomatu, sami ažurirate sve osim prebivališta i mjesta stanovanja – za eventualnu izmjenu ta dva posljednja podatka trebali biste se javiti nekome od djelatnika Studentske službe.

Ne znam reći da li su i u kakvoj točno vezi osobni podaci koje ste unijeli putem Studomata u sustav ISVU s onima na Omegi. Za pitanja u vezi Omege pokušajte se javiti nekome od djelatnika Centra za potporu e-učenju.

Naposljetku, vezano uz AAI@EduHr elektronički identitet i Outlook mail, ako tu postoji neki problem s podacima koje ne možete sami ažurirati na stranici https://aai.ffzg.hr/ ili se možda ne uspijevate prijaviti, javite se Službi za informatiku na adresu racuni@ffzg.hr