Instalacija ISVU aplikacija i kreiranje VPN veze

Da bi uopće mogao izvršavati svoje koordinatorske dužnosti svaki ISVU koordinator/ica na odsjeku/katedri treba na računalu imati instaliranu ISVU aplikaciju „Ispiti“. Ukoliko se aplikacija želi koristiti na prijenosnom računalu, službenom ili privatnom, potrebno je instalirati ju i na to računalo.

INSTALACIJA SAMOSTALNIH ISVU APLIKACIJA NA RAČUNALU

Instalaciju samostalnih ISVU aplikacija korisnik može obaviti sam ukoliko ima administratorske ovlasti na računalu ili će to učiniti djelatnik fakultetske Informatičke službe zadužen za odsjek.

Aplikacije je moguće preuzeti na poveznici https://wiki.srce.hr/display/TUT/Preuzimanje+ISVU+desktop+aplikacija

Korisnik može koristiti aplikacije u skladu s dodijeljenim mu ovlastima od strane Ureda za ISVU.

KONFIGURACIJA VPN VEZE

Za spajanje na ISVU aplikaciju Ispiti treba se prvo spojiti na OpenVPN.

Upute za OpenVPN nalaze se na: http://infosl.ffzg.unizg.hr/vpn/openvpn/.

VPN veza služi za pristup samostalnim ISVU aplikacijama tj. onima koje se instaliraju na računalo (pregled samostalnih i web aplikacija nalazi se na poveznici: http://www.isvu.hr/ ).

VPN vezu na računalu može napraviti sam korisnik i to na svakom računalu na kojemu će koristiti ISVU samostalne aplikacije (na fakultetu, kod kuće, na prijenosnom računalu …). Važno je znati da VPN veza nije inicijalna veza na internet već dodatna veza kojom se računalo spaja na VPN server. Ukoliko se pojavi ikakav problem sa kreiranjem VPN veze, potrebno je javiti se Službi za informatiku djelatniku zaduženom za odsjek.

UPUTE ZA PRISTUP ISVU APLIKACIJAMA PREKO VPN VEZE:

  • računalo mora biti spojeno na internet uobičajenom vezom
  • spojiti se na OpenVPN te se prijaviti s AAI@EduHr elektroničkim identitetom
  • otvoriti ISVU aplikaciju i prijaviti se u aplikaciju sa AAI@EduHr elektroničkim identitetom
  • korisnik spojen preko OpenVPN-a može normalno koristiti internet, no spajanje preko VPN veze treba koristiti isključivo za rad s ISVU samostalnim aplikacijama